Pazarlama

Startup’ lar için Pazara Giriş Stratejisini SEO ile desteklemenin 3 yolu

Başlangıç aşamasında ki girişimler için, sağlam bir pazara giriş stratejisi geliştirmek ve ürün pazarına tam olarak uyum sağlamak önemlidir. İşte burada SEO’ nun nasıl yardımcı olabileceğini irdeleyeceğiz. Startup’ lar için Pazara Giriş Stratejisini SEO ile desteklemenin 3 yolunu kısaca sizler için derledik.

Ürün-pazar uyumunu yakalamadan büyümeyi ölçeklendirmek, Startup’ınızı başarısızlığa götürmenin en hızlı yoludur.

İlk günlerde ve ilk ürün lansmanınızı planlarken hazırda bulunan riskleri iyi değerlendirmelisiniz. Çeşitli paydaşlarınızından gelen son teslim tarihlerine uyma ve yatırımla alakalı olabilecek kilometre taşlarına ulaşabilmenin baskısı altındasınız.

Pazara açılmak için sağlam stratejiniz yoksa, büyümeye körü körüne yatırım yapmak yarardan çok zarar verebilir.

Bu noktada aradığınız şey ürün-pazar uyumudur; bu ürün/çözüm olarak belirli bir pazar segmentinizi etkin bir şekilde tatmin ettiği anlamına gelir. Bu uyumu yakalamak; kısa ve uzun vadeli büyümenin yanı sıra kısa ve uzun vadeli aylık yinelenen gelir üretimi için çok önemlidir.

Pazara Giriş Stratejisi Geliştirme

Uygulanabilir bir PGS (pazar giriş stratejisi) ile ilgili bir sürü blog yazısı okumuş olabilirsiniz. İşte size başarılı Startup’ lar ile ilgili olan tüm bu yazıların ortak noktaları:

  1. Müşteri etkileşimi ve görüşmeler, kullanım durumlarını ve çözümünüzün zamanlaması ile ilgili açık uçlu sorularla müşteri etkileşimi.
  2. A/B testi, ürünü doğrulamak ve herhangi bir kullanım sorununu (uç durumlar, hedef pazarınızın kullandığı diğer sistemlerle uyumluluk) anlamak adına bir grup potansiyel kullanıcı/müşteri ile A/B testleri.
  3. Geri bildirim; potansiyel kitlenizin ürününüzü tam olarak nasıl gördüğü ve onlara getirdiği değeri özellikle fiyat/performans yönünden belirlemek için yukarıda bahsettiğimiz önceki madde gruplarından bir geri bildirim alınması.

Yukarda bahsettiğimiz 3 maddeden aşağıdaki 4 başlık hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz:

  • Sektör mesajlarınız
  • Fiyatlandırma stratejiniz
  • Rakiplerinizin kim olduğuna dair bilgiler
  • Hedef kitlenizin ürününüzü kullanma ve diğer ürünlerle nasıl kullanacağına dair bir fikir

Burada en önemli konulardan birisi tabii ki; başarınız için hayati önem taşıyan, ancak işletme içindeki paydaşlar tarafından nefret edilecek bir şey yapmanıza neden olur. Öncelikle ilk hedef kitlenizi ve pazarınızı azaltmanıza yardımcı olur, böylece öncelikli hedefinizin kim olduğunu öğrenirsiniz.

SEO ile daha dar bir kitleyi hedefleme

Nişinize bağlı olarak, daha dar bir kitle için SEO yapmaya çalışmak, bazen üçüncü taraf anahtar kelime araştırma araçlarının düşmeye başladığı anlamına gelir. Özellikle gelişmekte olan teknoloji pazarı için geçerlidir, çünkü arama hacimleri daha düşüktür veya düşük olmayan PPC harcaması ve reklam verileri nedeniyle anahtar kelimeleriniz kullandığınız araçlar tarafından algılanamayabilir.

PGS (ve sağ duyunuz) burada hedef lansman kitlesi segmentiniz için hedefli bir SEO stratejisi geliştirmenize yardımcı olur. SEO stratejinizi, bir köstebek anahtar kelime hedeflemesinden, içerik geliştirmeye ve değer önermeleri oluşturan kullanıcı katılımlarına kadar götürmenize yardımcı olur.

Kullanıcıların ürün/hizmetiniz ile ilgili deneyimlerini daha iyi tahmin etmelerine yardımcı olur.

1. SEO gerçek rakiplerinizi anlamanıza yardımcı olur

Ülkemiz için konuşacak olursak; internetten ürün satan herkes, hiç yoktan Hepsiburada, n11, Gittigidiyor ya da dünya genelinde ise Amazon, eBay ile rekabet halinde.

Aslına bakacak olursak gerçekte bu büyük şirketler haricinde bir kaç şirket onlarla rekabet içindedir. Pazaryerlerinde satış yapıyorsanız potansiyel müşterileriniz; ürününüzü rakiplerin ürünleri ile karşılaştırma yapacak, kendi sitenizden satış yapıyorsanız deneyimli kullanıcılar hepsini birden göz önünde bulunduracaktır. İşte burada hesaba katmanız gereken şey müşterinin gözünden bakabilmek ve bu karşılaştırmalarda en iyi performansı sergileyebilmektir.

Bu yaklaşım pazaryerlerinde çok duyduğumuz bir varsayımı çürütmeye yardımcı oluyor ve tam olarak şu anlama geliyor “ürünümüzü isteyen insanlar X markasıyla ilgilenmezler”. Gerçekte ise müşterinin karar verme süreci ile ilgili olarak çok az değişkeni kontrol ediyoruz ve bu yüzden bunu hiç söyleyemeyiz.

2. Anahtar kelime araştırmasına odaklanın

Önceden de belirttiğimiz gibi, yeni bir pazar segmenti hedeflerken veya sorunlara farklı bir gözden bakarken, pazarımız “arama” açısından yeterli olgunlukta olmayabilir.

Bu durumda anahtar kelimelerimizi belirlemek için başka kaynaklara yönelmemiz gerekir. Ancak daha da önemlisi, hedef kitlenizin karşılaştıkları sorunlar etrafında aradığı mesajları aramaya zorlamasıdır. Kitlenizin arayacakları sorunları ve sonrasında nerede arayacaklarını belirlemek için, ürününüzün sunduğu çözümlere yeniden odaklanmanız gerekir.

Çoğu teknoloji ürünü için Quora ve StackOverflow gibi yerler başlamak için iyi bir seçimdir. Hedef kitleniz sistem, altyapı ve mühendislik odaklıysa bu alanlar özellikle geçerlidir.

Hedef kitleniz daha genel bir pazarda ise, Facebook grupları, Slack toplulukları, Reddit ve varsa ürüne özel forumlar gibi yerler veri madenciliği için çok güzel yerlerdir.

Tabii ki bu tarz sitelere girerken satış mesajıyla girmemek çok önemlidir. Aksi taktirde daha piyasaya girmeden markanıza zarar verebilirsiniz.

3. Dönüşüm ve elde tutma da tecrübeleriniz

Kötü olmamakla birlikte bir çok pazarlama stratejisi öncelik ve ağırlık olarak ilk kullanıcı edinmeye odaklanır.

Ancak şirketinizi kurmayı düşündüğünüz ürün veya hizmetle ve gelecekteki ürün ve hizmetleri de sonrasında pazarlayacaksanız, elde tutma stratejilerini de hesaba katmanız gerekir.

Elde tutma kısmı genelde dönüşüm sonrası faaliyetlere ve müşteri hizmetleri gibi unsurlara mahkumdur. Doğru yapıldığında ise keşif, değerlendirme ve dönüştürme aşamalarında başlar. Bu deneyim ve tahmin dediğimiz şeydir. Müşteri satın alma sürecinde kontrol etmediğimiz bir takım değişkenler vardır. Buna ek olarak, müşteriler kişisel deneyimlerine, beklentilerine, iyi tahminlerine ve bir kaç başka sözde alakasız faktöre tabi olacaktır.

Mesajımız, ürün/hizmet kullanıcısının ihtiyaçlarını karşılayabileceğini vurgulamalı ve bunu, kullanıcının hizmet sunumu beklentilerini ne kadar yakından karşılayacağını doğru bir şekilde tahmin edecek şekilde yapılmalıdır.

Bu öngörülen deneyim karşılandığında veya hiç yoktan yakından karşıladığında; kullanıcı mutlu olacak ve muhtemelen bir abonelik sunuyorsanız, aboneliğini uzatacak ya da sonraki ihtiyaçlarında size gelecektir.

Sonuç olarak, SEO başarılı bir PGS için size sektöre bağlı olarak doğru stratejinizi geliştirmeniz için fikir verecektir.

Web Doktoru

Matematikçi, Adli Bilişim Uzmanı, Bil. Yük. Müh. Full Stack Developer

Paylaş
Yayınlayan
Web Doktoru

Son Gönderiler

CSS Grid ile Duyarlı Tasarım

CSS Grid ile Duyarlı Tasarım: Modern Web Tasarımının Anahtarı Web tasarımı gün geçtikçe daha karmaşık…

23 Ocak 2024

Dijital İçerik ve SEO

Dijital içerik, web sitelerinde yayınlanan yazılar, görseller, videolar ve diğer medya biçimlerini ifade eder. Bu…

15 Temmuz 2023

WordPress Site Hızlandırma 2023

Neden özellikle Wordpress Site Hızlandırma konusu üzerinde duruyoruz, çünkü an itibariyle resmi sitesinde yer alan…

4 Temmuz 2023

CodeIgniter 4, MySQL ile CRUD örneği

Codeigniter 4 frameworkü ile CRUD (Create, Read, Update, Delete) yani veritabanında ihtiyaç duyulan temel işlemleri…

3 Temmuz 2023

Web Sitesi Bakımı

Web sitesi bakımı, bir web sitesinin sürekli olarak güncel, güvenli ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını…

24 Mayıs 2023

Push Bildirimli WebView Mobil Uygulama

Push Bildirimli WebView Mobil Uygulama Nedir? Push bildirimli uygulama kısaca; akıllı cihazınıza yüklediğiniz uygulamanın; otomatik…

21 Mayıs 2023